Geen producten (0)
Geen producten (0)

Zeldzame Asbak - Red Star Line – Antwerpen (Anvers) - New York

€ 19,95
Omschrijving

Fraaie decoratieve asbak met opdruk van nautisch motief van de Red Star Line, een Antwerpse rederij. De asbak is van recente datum, maar het motief stamt uit de periode 1872-1935 (oprichting tot faillissement Red Star Line). Zeldzaam; wordt momenteel nergens ander aangeboden op internet.

Specificaties

Breedte: 14,3 cm

Lengte: 17,5 cm

Hoogte: 2,7 cm

Geproduceerd in: China

Conditie: in zeer goede staat

Over de Red Star Line

De Red Star Line of Société Anonyme de Navigation Belge-Américaine (SANBA) was een Belgische rederij die een geregelde dienst onderhield tussen Antwerpen en New York en soms tussen Antwerpen en Philadelphia.

De maatschappij behoorde tot de International Navigation Company (later International Mercantile Marine Company), werd gesticht in 1872 en in 1873 voer het eerste schip de oceaan over. In 1935 ging de maatschappij failliet ten gevolge van de beurscrash van 1929.

In het Antwerpse Red Star Line Museum komt sinds 2013 de geschiedenis van de gelijknamige Red Star Line tot leven in de historische gebouwen.

De Red Star Line heette officieel Societe Anonyme de Navigation Belge-Americaine of kortweg SANBA. De Amerikaanse oprichters onder leiding van Clement Griscom hadden handelsbanden in Antwerpen, met onder andere Jules Bernard von der Becke en William Edward Marsily. Deze twee Antwerpenaren waren minderheidsaandeelhouders (80% van het kapitaal was Amerikaans) maar zetelden beiden in de raad van bestuur, von der Becke zelfs als voorzitter. In 1872 startten ze SANBA om olie van de Verenigde Staten naar Europa te transporteren en op de terugweg passagiers mee te voeren. De Amerikaanse overheid verbood het olievervoer op passagiersschepen, waardoor de Red Star Line zich ging concentreren op personentransport.

SANBA vestigde zich op de Jordaenskaai en later op de Rijnkaai. De schepen meerden altijd aan de Rijnkaai aan. Hier verzamelden de passagiers zich om aan boord te gaan van één van de 23 Red-Star-Lineschepen (of één van de meer dan 150 schepen die de rederij charterde). Reizigers van de derde klasse moesten eerst hun bagage laten desinfecteren en naar de dokter voor een controle. Die controle gebeurde in het begin in openlucht; pas na vele klachten bouwde de Red Star Line een extra gebouw. In 1913 bevond de rederij zich op haar hoogtepunt: dat jaar vervoerde zij 70.075 reizigers in de derde klasse alleen. In totaal reisden er zo’n twee miljoen landverhuizers met de Red Star Line naar Amerika tussen 1873 en 1934. Ongeveer een kwart van dat aantal was Joods.

De Red Star Line komt voor in het Suske en Wiske-stripalbum "Sterrenrood". In dit album bezoeken Tante Sidonia, Suske en Wiske het Red Star Line-museum in Antwerpen, waarbij Tante Sidonia in de archieven iemand vindt, wiens dochter, die ook Wiske heette, met de Red Star Line heeft meegevaren en hierover vertelt. Dit verhaal wordt beschreven in de rest van het album. Bron tekst: Wikipedia.

Website Red Star Line museum Antwerpen: www.redstarline.be 

Facebook Twitter Pinterest Linkedin